Oplevelser i Silkeborg

Der er masser af gode og spændende oplevelser i Silkeborg. Selvom byen ikke ligger ved kysten, så er Silkeborg populær blandt turister, der her finder en lang række aktiviteter og seværdigheder.

Med til historien om Silkeborg som populær turistby hører selvfølgelig den enestående beliggenhed ved sø, skov og smukke landskaber omkring Søhøjlandet.

I selve byen finder du en godt udvalg af cafeer, spisesteder og shopping, men det er uden tvivl de naturskønne omgivelser og Silkeborgs selvudnævnte status som Danmarks outdoor hovedstad, der trækker turister til byen.

Oplevelser i Silkeborg – det skal du se, gøre og lave

Vores forslag til, hvad du skal lave i Silkeborg er alsidige med aktiviteter og seværdigheder for både børn og voksne. Vi håber, du finder inspiration til din ferie uanset om du er til f.eks. smuk natur, aktiv ferie eller kunst, kultur og historie.

1. Besøg Silkeborg Museum (og hils på Tollundmanden)

Silkeborg Museum er et kulturhistorisk museum, der har en spændende samling af genstande og effekter fra regionen. Museet fokuserer blandt andet på jernalderen, vikingetiden, middelalderen og nyere arkæologiske fund.

Museet er især kendt for sin omfattende oldsagssamling og selvfølgelig Tollundmanden, der er et af verdens bedst bevarede moselig. Tollundmanden fik en ny udstilling i 2021.

Silkeborg Museum har både faste og skiftende udstillinger og arrangerer løbende aktiviteter for børn og voksne. Se mere om Silkeborg Museum.

2. Tag en sejltur på Silkeborgsøerne

En af de klassiske oplevelser i Silkeborg er en sejltur på søerne med de flotte gamle skibe. Mest kendt er Hjejlen, der er verdens ældste kulfyrede hjuldamper, men i alt har Hjejleselskabet, der udbyder sejlturene, otte skibe.

På hjemmesiden kan du se turplan, priser, anløbssteder og læse mere om skibene. Du kan også tjekke de forskellige arrangementer som Hjejleselskabet tilbyder.

oplevelser i silkeborg
Hjejlen er verdens ældste kulfyrede hjuldamper

3. Se flot kunst på Museum Jorn

Den kendte kunstner Asger Jorn havde stærk tilknytning til Silkeborg. Her har han sit helt eget museum, hvor du kan se en omfattende samling af hans værker inklusive hovedværket Stalingrad.

Museum Jorn har både faste og skiftende udstillinger, hvor sidstnævnte også kan indeholder værker af andre kunstnere. Se mere om museum Jorn.

4. Bo godt på din ferie i Silkeborg

Selvfølgelig skal du bo godt på din ferie. Silkeborg har flere hoteller, der ligger centralt i byen, men de bedste overnatningssteder finder du i omegnen. Ca. 8 km syd for Silkeborg ligger de meget populære lejligheder ved Julsø, der har smuk udsigt over søen.

Øst for Silkeborg kan du booke det herlige bed & breakfast Latterly og den hyggelige Svostrup Kro, der bl.a. har værelser til fire personer.

Har du ikke noget i mod at køre lidt længere, så bor du fantastisk på Hedegaarden Bed & Breakfast, som tidligere gæster bare knuselsker. Stedet ligger 20 km fra Silkeborg og er på vores liste over Danmarks bedste hoteller.

5. Bestig Himmelbjerget

Det ikoniske Himmelbjerg er ikke så meget et bjerg, men mere en bakke. Alligevel er det et must at besøge Himmelbjerget, hvorfra du har en fantastisk udsigt over Silkeborg og Søhøjlandet.

På toppen af bjerget står et tårn, der er opført til minde om Grundloven og kong Frederik 7. Du kan komme op i tårnet, der er et af flere mindesmærker i det naturskønne område. Se mere om Himmelbjerget.

oplevelser i silkeborg
Silkeborg er omgivet af fantastisk smuk natur

6. Ha’ en spændende og lærerig dag i AQUA Akvarium og Dyrepark

Børn og voksne kan få en spændende og lærerig dag i AQUA Akvarium og Dyrepark, der kalder sig selv et familievenligt oplevelsescenter om den danske natur.

Der er aktiviteter og oplevelser indendørs og udendørs – bl.a. har stedet Nordeuropas eneste ferskvandsakvarium. Der er rørebassiner, interaktive oplevelser, og så kan du være med til at fodre dyrene.

Se mere om entrépriser og åbningstider på AQUA Akvarium og Dyreparks hjemmeside – her kan du også tjekke aktivitetskalenderen.

7. Oplev Gudenåen på cykel

Fra Silkeborg kan du tage flere cykelruter langs Gudenåen, der er Danmarks længste vandløb. Du kan tage på endagsture eller snuppe en eller flere overnatninger undervejs.

Naturen er unik og utrolig smuk med mulighed for at spotte fugle og fiske undervejs. Du kan leje cykel i Silkeborg og tjekke om denne rute til Randers kunne være noget for dig.

8. Tag på en dejlig miniferie

Er du typen, der godt kan lide at have det meste arrangeret hjemmefra, når du tager på ferie, så skal du booke et pakkeophold. Her har du udover overnatningen som regel også flere måltider og fordele inkluderet.

I Silkeborg er der flere muligheder for at tage på miniferie. Du kan f.eks. vælge det stilfulde og charmerende Gl. Skovridergaard, hvor du bl.a. har halvpension inkluderet.

Der er også halvpension med i opholdet på det flotte Vejlsøhus Hotel, hvor du desuden får gratis adgang til AQUA Akvarium og Dyrepark.

Silkeborg er hvert år vært for markeder og festivals

9. Hør om papirets historie på Papirmuseet

I den gamle papirfabrik i Silkeborg ligger nu Papirmuseet, hvor du kan høre mere om papirfremstilling i Danmark. Du kan også se museets papirmagere i arbejde og selv deltage i produktionen.

Du kan også tage med på en rundvisning på den gamle fabrik og måske kombinere dit besøg med en tur op i det 70 meter høje papirtårn. Museet har både faste og skiftende udstillinger og arrangerer desuden workshops og værksteder.

10. Få en sjov dag i Søhøjlandet Vandland

Feriecentret Landal i Søhøjlandet har et stort og sjovt vandland, der har åbent for gæster udefra. I det tropiske vandland er der garanti for sjov, og har du mod på det, kan du prøve vandrutsjebanen.

Udover vandlandet er der også et stort legeland, der også kan benyttes af dagsgæster. Se mere om priser og åbningstider på Landals hjemmeside.

11. Besøg festivals og markeder

Silkeborg er hjem for en lang række gode festivals og markeder, der primært finder sted i sommermånederne. Du kan f.eks. høre populærmusik på festivalen Hede Rytmer, mens du på Middelaldermarkedet kan shoppe, se shows og høre musik.

Andre festivals tæller bl.a. Litteraturfestival, Outdoor Festival samt Vin- og Jazzfestival. Ingen kommer til at kede sig I Silkeborg! Se mere om festivals og begivenheder her.

12. Snup en dukkert i Almindsø

Almindsø lige syd for Silkeborg centrum er en af Danmarks reneste. Her ligger to badeanstalter og flere mindre badesteder, hvorfra du kan snuppe en dukkert i søen.

Almindsø ligger tæt på bymidten, men alligevel naturskønt omgivet af skov. Udover en dejlig badetur kan du gå den 4 km lange tur rundt om søen.

Det er imponerende at følge rovfuglene

13. Se rovfuglene på arbejde i Silkeborg Ørnereservat

Ved byen Them ca. 15 km syd for Silkeborg kan du få et indblik i rovfuglenes verden. I Silkeborg Ørnereservat kan du overvære et rovfugleshow, hvor du uden tvivl vil blive imponeret over fuglenes jagt- og flyveegenskaber.

Falkonererne guider undervejs, og du har mulighed for selv at holde en rovfugl. Silkeborg Ørnereservat har desuden en ugleskov, og du kan tage med på bisonsafari. En spændende dag venter i reservatet, der er en af de mest populære oplevelser i Silkeborg.

14. Besøg Kunstcentret Silkeborg Bad

Hvor der engang lå et kursted ligger nu Kunstcentret Silkeborg Bad, hvor du kan se skiftende udstillinger med danske og internationale kunstnere.

Kunstcentret har en flot grafiksamling og et bredt udvalg af skulpturer indendørs og udendørs. Se mere om åbningstider og aktuelle udstillinger på museets hjemmeside.

15. Spil en runde golf

I Himmelbjerg Golfklub er gæster velkommen. Her kan du udfordre dig selv på den imponerende bane, der ligger naturskønt syd for Silkeborg.

Både nybegyndere og erfarne golfspillere vil uden tvivl finde banen spændende. Du kan se mere om golfklubben og hvordan du får adgang som gæst lige her.

I Silkeborgs omegen ligger flere golfbaner