Oplevelser i Vejle

Der er mange gode oplevelser i Vejle, som også ligger tæt på nogle af Danmarks mest populære seværdigheder og aktiviteter.

Byen har en vis størrelse og et godt udvalg af cafeer, butikker, restauranter og overnatningssteder. Vi har selvfølgelig forslag til, hvor du skal bo i Vejle for at få det perfekte ophold, men det skal først og fremmest handle om, hvad du skal lave i byen.

Oplevelser i Vejle – det skal du se, gøre og lave

Vores forslag til, hvad du skal lave i Vejle er alsidige med aktiviteter og seværdigheder for både børn og voksne. Vi håber, du finder inspiration til din ferie uanset om du er til f.eks. smuk natur, aktiv ferie eller kunst, kultur og historie.

1. Besøg Kongernes Jelling

Ca. 12 km fra Vejle ligger et af Danmarks mest berømte monumenter: Jellingstenene, der er betegnelsen for to store runesten fra vikingetiden, som står ved Jelling Kirke.

De er rejst af Gorm den Gamle og sønnen Harald Blåtand og betragtes som et af de vigtigste danske monumenter overhovedet. Stenene er blot en ganske lille del af et kæmpe bygningsområde fra vikingetiden, der lå lige præcis her.

Markeringer i landskabet giver en idé om, hvor stort området har været, og i oplevelsescentret Kongernes Jelling kan du høre mere om Gorm og Harald, vikingernes liv og selvfølgelig det store vikingeanlæg.

Oplevelsescentret er spændende med flere interaktive oplevelser. Der er også en tagterrasse med fantastisk udsigt over det store område. Kongernes Jelling er på UNESCOs verdensarvliste og tilbyder bl.a. rundvisninger og foredrag. Se mere om Kongernes Jelling.

2. Se flot kunst på Vejle Kunstmuseum

Centralt i Vejle kan du besøge byens kunstmuseum, der har både faste og skiftende udstillinger. De er overraskende forskelligartede og henvender sig til både børn og voksne.

I den permanente udstilling kan du bl.a. se værker fra de danske guldaldermalere og en flot portrætsamling. Vejle Kunstmuseum har malerier og skulpturer, men er især kendt for sin store samlig af grafiske værker.

Jellingstenene ved Kongernes Jelling

3. Ha´en sjov dag i Legoland

Legoland i Billund, ca. 30 km fra Vejle, er en af Danmarks mest populære turistattraktioner. Den verdensberømte forlystelsespark er altid en god og sjov oplevelse for både børn og voksne.

De mange modeller af bl.a. steder og bygninger bygget i legoklodser er i en klasse for sig, men der er også en lang række forlystelser, temaområder og aktiviteter som 4D-biograf, miniatureland og laserlabyrint.

Der er med andre ord masser af muligheder for en sjov dag i Legoland, der også tilbyder events, shows, spisesteder og butikker. Se mere om priser og åbningstider på Legolands hjemmeside og i indlægget Overnatning ved Legoland kan du finde et sted at bo, der passer til dit budget.

4. Nyd et dejligt spaophold på Hotel Vejlefjord

I et tidligere sanatorium ud til fjorden ligger Hotel Vejlefjord i pragtfulde omgivelser. Allerede når du kommer kørende op til den historiske bygning fornemmer du stedets storhed.

Udover at være populært hotel kan Vejlefjord også tilbyde en skøn spa med mulighed for en lang række behandlinger. Du finder bl.a. thalasso spa og termiske bade med mulighed for at prøve saunagus. Der er tale om et større spaområde med fokus på velvære.

Det kan være, at du kommer for spa’en, men snup en nat eller to og lad roen sænke sig over krop og sjæl. Hotel Vejlefjord har faciliteter som f.eks. fitness, bar/lounge og restaurant.

5. Udfordr dig selv i Gorilla Park

I Nørreskoven lige nord for centrum kan du udfordre dig selv i Gorilla Park, som har svævebaner og syv klatrebaner, der i alt har en længde på 2 km og ligger i op til 21 meters højde.

Klatreparkens personale sørger for grundig instruktion og vejledning om banerne, der findes i forskellige sværhedsgrader. Er du vild med adrenalinpumpede aktiviteter, så er Gorilla Park en af de oplevelser i Vejle, du ikke må gå glip af.

6. Opleve dyrene i Givskud Zoo

Givskud Zoo er sådan et sted man nemt kan tilbring en hel dag. Den delvist åbne zoologiske have er kendt for sin safari gennem parken, hvor du kan opleve dyr fra Afrika, Nordamerika og Sydamerika.

Du kan køre i egen bil eller tage med safaribussen, hvor chaufføren fortæller om dyrene undervejs. Uanset hvilken måde du oplever safarien, så slutter turen i løveanlægget – et af Givskud Zoos højdepunkter.

Flere steder på området har du mulighed for at opleve til fods. Her skal du selvfølgelig forbi gorillaanlægget, men du kan også se dyr som gibbonaber, dværgflodheste og brillebjørne.

Udover de mange imponerende dyr har Givskud Zoo også en dinosaurpark, legeplads og flere andre aktiviteter for børn. Du har desuden mulighed for at få lidt at spise og drikke. Se mere om Givskud Zoo.

Vejle har en række charmerende gamle bindingsværkshuse

7. Tjek programmet på Vejle Musikteater

I Vejle centrum ligger Musikteatret, der trods navnet tilbyder et bredt udvalg kulturarrangementer. F.eks. dans, musicals, stand-up, foredrag og koncerter med kendte kunstnere.

Måske er der også et arrangement for dig under dit besøg i vejle – tjek programmet her, hvor du også kan købe billet online.

8. Bo godt i Vejle

En stor del af ferien er selvfølgelig at vælge det rigtige sted at overnatte. I Vejle er der flere steder, der får gode anmeldelser af tidligere gæster. Vi anbefaler, at du ser nærmere på Vejle Center Hotel, der tilbyder både parkering og familieværelser.

Et andet sted, der får høje karakterer er Munkebjerg Hotel, der ligger smukt ved fjorden ca. 5 km fra Vejle. Her er spa, swimmingpool og morgenmad inkluderet.

9. Gå på jagt efter byens skulpturer

Vejle har en lang række fine skulpturer som du kan opleve på en byrundtur. Du kan se værker af bl.a. Bjørn Nørgaard, Kristian von Hornsleth og Pontus Kjermann.

Vejlemuseerne har lavet et kort og flere forslag til din tur rundt i Vejle – dem finder du her. Udover skulpturerne så får du også set dele af byen, du ellers ikke ville komme forbi.

10. Nyd den flotte arkitektur i Fjordenhus (og bølgen)

Ved havnen i Vejle ligger det imponerende Fjordenhus, der er tegnet af Olafur Eliasson. Bygningen er hovedsæde for Kirk Capital, men du har mulighed for at besøge stueetagen på egen hånd eller med guide.

Fjordenhus er ikke bare en bygning, men et helt kunstværk. Vil du vide mere om arkitekturen og tankerne bag, så kan du booke en guidet rundvisning arrangeret af Vejlemuseerne.

Når du alligevel er på havnen, så skal du da også se Bølgen – de ikoniske lejligheder, der er tegnet af Henning Larsen Architects, som indeholder 115 lejligheder. Det er Bølgen på billedet øverst.

oplevelser i vejle
Fjordenhus er tegnet af Olafur Eliasson

11. Spis gourmetmad på LYST og Grand Royal

Vejle er i høj grad også lækker mad. Byen har to toprestauranter, der hver har én stjerne i Michelinguiden. Begge steder er det et must at reservere bord i god tid i forvejen.

Mest kendt er nok LYST, hvor der er fokus på bæredygtighed og lokale råvarer. En del af filosofien er også at inddrage naturen, omgivelserne og den fantastiske beliggenhed i Fjordenhus.

Den anden restaurant med én michelinstjerne i Vejle er Grand Royal. Her kan du vælge forskellige menuer fra det nordiske køkken med forslag til tilhørende vine.

12. Spil en runde golf

I Vejle Golfklub er gæster velkommen. Her kan du udfordre dig selv på den imponerende bane, der ligger naturskønt omgivet af bøgeskov, vandløb og småsøer.

Både nybegyndere og erfarne golfspillere vil uden tvivl finde banen spændende. Du kan se mere om golfklubben og hvordan du får adgang som gæst lige her.

13. Se Fredericia Vold

Ca. 24 km syd for Vejle kan du besøge Fredericia Vold, der er et af Nordeuropas største voldanlæg. Det blev  grundlagt af Frederik 3. i 1650’erne og fungerer i dag som rekreativt område med masser af historie.

Du kan eventuelt starte med at besøge Bymuseet for at lære mere om forsvarsanlægget og herefter tage en tur rundt på voldene, der har kanoner, kasematter og bastioner.

Vejle har en af Danmarks smukkest beliggende golfbaner